Harald Gründel er mannen bak veldig mange av kampbildene og spillerbildene vi har. Men han er også mannen som er «pensjonert» målvakt og trener. Nå har han resignert som målvaktstrener på damelaget for et år.

Hovedtrener Tom Fokstuen er fornøyd med å ha meg seg Harald Gründel i trenerteamet og i laget. «Ettersom laget sto uten keepertrener når jeg kom til Fjellhammer, måtte jeg finne en som kunne følge opp våre målvakter. Jeg tok kontakt med Harald som jeg visste hadde denne spisskompetansen og det var et ekstra pluss at han var i klubben fra før. Etter at Harald har kommet inn, føler jeg at målvaktene blir ivaretatt på best mulig måte. Jeg er veldig fornøyd for at Harald har takket ja til å bli med videre», sier en smilende Tom.

Foto: Selvutløser på kameraet til Harald Gründel?

Harald besitter lang erfaring som målvakt selv. Han har spilt i 1. og 2. divisjon, men også 4. og 5. divisjon og vært med på opprykk til 3. divisjon 2019. Etter opprykket la han ballen på hylla, men kun som spiller. Engasjert er nesten å underdrive når vi snakker om han. Om han ikke er på sidelinja som trener, er han rundt banen med kameraet og fanger både glede og frustrasjon på bildene, eller som heiagjeng på tribunen når han to barn spiller kamp.

En god målvakt skal selvsagt ikke være redd ballen. Men det er også andre ting Harald mener er viktig.

Smartness og evnen til å lese spillet «før» det skjer er en viktig egenskap. I tillegg er balanse, god motorikk, koordinasjon og smidighet av fordel. For ikke å glemme den mentale styrken

Harald Gründel

Vår målvaktstrener er opptatt av å bruke egenskapene til hver enkelt spiller. Vi må huske på at ikke alle målvakter er like og skal heller ikke trenes opp til å være like. Vi må bruke fordelene av at noen målvakter jobber med store redninger fremfor plassering og andre målvakter står riktig plassert og kan jobbe med mindre redninger. Jobbe fokusert med sine arbeidsoppgaver under trening er en grunnforutsetning. Å holde seg skadefri er en stor fordel i utviklingen, men mange faktorer for å komme på et høyt nivå ligger utenfor banen. Støttespiller rundt seg, forbilder, planlegge og tilpasse hverdagen til å være forberedt på treningen for å nevne noe.

Men hvordan bør man jobbe for å skape gode målvakter? Vi har alle sett barna på laget vårt når vi spør om hvem som vil stå i mål. Så og si alle rekker opp hånda og sier «velg meg». Men denne iveren etter å stå i mål, forandrer seg når barna blir eldre. Harald har gjort seg noen tanker om hvorfor.

«Målvakter har en særstilling på banen, en annen draktfarge en lagkamerater og andre regler. Det oppleves at det er stas å være målvakt i barnehåndballen og mange ønsker å stå i mål. Kanskje fordi det er nettopp særstillingen og oppmerksomheten målvakten får. Når barna blir større, blir også skuddene hardere og målvaktens «feil» vises på en stor, opplyst tavle i hallen. Da blir det ofte ikke lenger stas å være målvakt. Og her kommer trenerrollen inn. Det bør implementeres flere øvelser som er målvakts relatert og samtidig gi målvaktene en god veiledning. Dialog, oppmerksomhet og kommunikasjon med yngre målvakter vil øke motivasjonen til å fortsette som målvakt».